Izolare termica
Polistiren expandat, cea mai usoara modalitate de a mentine confortul unei locuinte este izolarea termica. Fie ca va ganditi la cea interioara sau exterioara, a acoperisului sau pardoselii, printre cele mai utilizate materiale pe care le veti intalni de-a lungul cautarii dumneavoastra sunt polistirenul expandat (EPS) si extrudat (XPS).
Ce este polistirenul expandat (EPS)
Polistirenul este un produs rezultat in urma polimerizarii unui monomer aromatic styrene, obtinut ca derivat al titeiului, in prezenta unui catalizator peroxidic. Rezultatul final este o pulbere solida, cu o granulatie de 0,01-0,2mm, avand componetele structurale impregnate cu aer. A fost obttinut pentru prima data in 1930, de firma BAsF. Datorita structurii sale, in afara calitatilor tehnice prezentate, polistirenul este si un foarte bun izolant fonic. Capacitatea fonoizolanta a polistirenului este foarte crescuta.
Procesul tehnologic de expandare EPS
Polistirenul poate fi prelucrat prin expandare sau extrudare. Procesul tehnologic de expandare EPs include mai multe etape, dintre care cele mai importante sunt: preexpandarea si expandarea propriu-zisa. Preexpandarea: este etapa in cursul careia granulele din pvc, sub actiunea unui agent de expandare si in conditii de temperatura (cca. 100°C) isi maresc volumul de cca. 50 de ori (pana la 3-4 mm).
Etape procesul tehnologic de expandare
Procesul determina densitatea şi omogenitatea produsului. Expandarea: este etapa procesului tehnologic desfasurata in parametri controlati de temperatura si depresiune (vacum), in care perlele de polistiren preexandat sunt sudate una de alta. Aceasta etapa marcheaza decisiv rezistenta mecanica a produsului, gradul de coeziune al particulelor, distributia coerenta a densitatii şi capacitatea de difuzie. Polistirenul expandat este obtinut dintr-un amestec de 5-10 % gaz de expandare (pentan sau bioxid de carbon) şi 90-95 % polistiren. Amestecul expandeaza intr-o spuma mai mult sau mai putin densa, sub actiunea vaporilor de apa. structura impregnata in proportie de 98% cu aer, ii cofera produsului calitati de exceptie privind greutatea si capacitatea izolanta. Intr-un cm. cub de polistiren expandat, se estimeaza ca exista cca. (30-100)x10³ granule structurale. Greutatea uzuala a polistirenului expandat este intre 5-30 Kg/mc.